birgittakoskinen

uusperheen elämää

Uusperheen onnea               maaliskuu 2012

 

Kasvavissa määrin syntyy yhteiskuntaamme uusperheitä. Tämä tuo myös mukaan huomioon otettavia seikkoja, kuten asuminen ja suuret menot.

Nostan hattua ihmisille, jotka jaksavat uskoa rakkauteen ja olla hyviä kasvattajia toisen lapsille, ongelmista huolimatta. Itselläni nämä molemmat ovat olleet moneen kertaan vuosien varrella koetuksella.

 

Perheessäni oli yhteen aikaan 3 mieheni lasta, jotka asuivat meillä sekä näiden lisäksi 2 viikonloppu- ja loma vierailijaa. Minun lapsiani asui 2 kotona. Vakinais perheeseemme kuului siis 5 lasta,2 aikuista,2 viikonloppu lasta ja myöhemmin saimme vielä 2 yhteistä lasta. Suuri lasten luku määrä antoi oman haasteensa asuin neliöille ja taloudelliselle selviytymiselle. Luimme lehdistä kuinka Suomessa asutaan ahtaalla ja kuinka suurlapsiset perheet ovat niitä köyhimpiä. Tämän me tiesimme myös omasta kokemuksesta.

 

Suurimmaksi haasteeksi koin kuitenkin mieheni lapset ja kahden perheen yhteen sovittamisen. Mielestäni tein kovasti töitä sen eteen että sain hyvän vuorovaikutuksellisen suhteen luotua lapsipuoliini. Välillä se tapahtui myös omien lasteni kustannuksella. Toki hetkiä oli, etten enää jaksanut välittää. Ajatelkoon mitä haluaa, ajattelin riita tilanteissa. Kuitenkin yritimme ja apua kasvatuksellisiin pulmiin haimme perheneuvolasta. Isot kiitokset kuuluukin perheneuvola väelle. Perheneuvolassa meitä tuettiin ja saimme vahvistusta mietteillemme kasvatus linjoista. Tuliko meistä sitten hyviä kasvattajia? Kyllä ja ei. Monessa asiassa olemme edelleen polvillamme elämän edessä näin reilun 6 vuoden jälkeenkin.

 Itse olen oppinut tässä matkan varrella, ettei minun ole aina tarvitse rakastaa toisen lapsia. Saan myös kokea negatiivisia tunteita lapsipuoliani kohtaan. Minun ei myöskään tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että omat lapseni ovat minulle rakkaimpia. Toisaalta minun tulee myös hyväksyä se tosi seikka, että puolisoni ajattelee myös näin omista jälkeläisistään.

 

Kuitenkin lapsipuolilleni olen usein se paha äiti puoli. Ei sillä ole merkitystä onko kyseessä realistinen tosi asia, vaan se mitä edustan heille. Tämäkään ei useinkaan ole lapsen oma mielipide vaan taustalta voi löytyä katkeroitunut puoliso tai yleinen ajatusmalli äitipuolista. Itsekin olen kuulunut tähän katkeraan” sisarusluokkaan”.

Vanhempien lasteni isästä erottuani, olin yksinhuoltaja useita vuosia, lähemmäksi 10 vuotta. Monesti olin kateellinen ja katkera entiselle puolisolle joka oli tahoillaan perustanut uuden perheen ja mennyt elämässään eteenpäin. Koin että minulle jäi yksin vastuu yhteisistä lapsistamme. Oliko sitten kyseessä totuuden mukainen kokemus vai minun omaa märehtimistäni asiasta? Siitä voidaan olla montaa mieltä.

 

Mikä sitten sai minut jälleen kerran pysähtymään tähän aiheeseen? Ajatus lähti 10- vuotiaan poikapuolen sanoista; minä vihaan sinua. Tämä ei oltu lausuttu suutus päissään, vaan lapset olivat juuri tulleet viikonlopun viettoon. Poika paineli huoneeseen ja näimme, että jokin oli vialla. Pyysimme pojan juttelemaan ja kertomaan mikä painaa.

 Pahaltahan se tuntui, myönnetään. Tytärpuolellani kysyttäessä, onko hänelläkin samansuuntaisia tuntemuksia, hän totesi, ettei kuulemma ollut mitään syytä vihata minua.

 

 Kuitenkin mielessäni kuitenkin ajattelen että 10 – vuotias on vielä aika nuori vihaamaan, tietämättä itsekkään miksi. Ajattelen että taustalta löytyy jotain muuta. Katselin samaisen pojan rentoa olemusta viikonlopun, naurua ja leikkiä. Ahdistusta, vihaa tai pelkoa ei ollut havaittavissa. Mietin, että tätäkö minun roolini tässä sitten on? Ottaa vastaan ja olla läsnä. Kaikesta huolimatta.

 

Sunnuntaina sitten kyselin lapsipuoliltani, miten viikonloppu oli heidän mielestään mennyt? Molemmat olivat sitä mieltä että hyvin. Nauraen poikapuoleni kertoi, ettei enää vihaa minua ja haluaisi tulla pian uudestaan. Seuraava viikonloppu vierailu ajankohta sitten sovittiin.

 

Maanantaina tuli sitten tekstiviesti tytärpuoleltani miehelleni, ettei jatkossa halua tulla enää kuin kerran kuukaudessa. Että näin.

 

Otetaan vastaan, kaikesta huolimatta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.